Tyska desserter och tårtor är riktiga klassiker. De är mycket detaljerade och fruktiga och har miljontals fans över hela världen. Den mest kända tyska äppelpajen är förmodligen strudel (eller apfelstrudel), en paj gjord på krispig filodeg och en saftig, kryddad äppelfyllning.
Men idag i Cocina Fácil ger vi dig en annan tysk äppelpaj, som inte är lika populär som strudel men som också är utsökt. Det är en äppelpaj utöver det vanliga, med massor av smak och en silkeslen, eterisk yoghurtkräm.
Den del som kräver mest omsorg är degen: det är viktigt att kontrollera mängderna och stegen väl, och att följa dem i detalj. Men det är inte svårt alls och resultatet är värt ansträngningen. Om du gillar att baka och vill överraska dina nära och kära, tveka inte: det här är den perfekta äppelpajen!
Det mest märkliga med den här pajen är att när vi har gjort degen sparar vi en del av den i frysen. Och innan vi bakar river vi denna deg över hela ytan och får en rostad och krispig finish.
Ingredienser
- Till degen
- 3 äggulor
- 1 nypa salt
- 80 gram florsocker
- 80 gram smält smör
- 1 tesked vaniljessens
- 200 gram mjöl
- 1 tesked bakpulver
- Till fyllningen
- 3 äpplen
- 40 gram socker
- 1/2 matsked majsstärkelse
- saft av 1 citron
- Till grädden
- 500 gram grekisk yoghurt
- 4 matskedar majsstärkelse
- 1 tesked vaniljessens
- 3 äggvitor
- 1 nypa salt
- 130 gram socker
1. Förbered degen
Blanda de 3 äggulorna, en nypa salt och strösockret i en stor skål. Vispa med en visp (hand- eller elvisp) tills du får en skummig kräm. Tillsätt 80 g smält smör, vispa väl och tillsätt vaniljessensen. Använd sedan en stor sil för att sikta i mjöl och bakpulver. Blanda allt tillsammans med en spatel tills du har en kompakt deg. Knåda den för hand tills den bildar en boll, skär sedan bort 1/3 av degen, linda in den i plastfolie, platta till den lite och lägg den i frysen. Förvara resten av degen i en fuktig trasa.
2. Tillaga fyllningen
Kärna ur de tre äpplena och skär dem i 2-3 cm stora tärningar med skalet kvar. Häll saften från en citron över dem och rör om så att de inte blir bruna. Tillsätt majsstärkelse och socker och blanda väl. Lägg dem i en non-stick panna och karamellisera dem på medelhög värme under ständig omrörning. Koka tills de är mycket mjuka och låt svalna.
3. Frost tårtan
Ta den reserverade degen (inte den frysta degen). Klä botten av en 20 cm diameter flanform med bakplåtspapper. Bred ut degen längs botten och sidorna, upp till 1 cm från kanten; blöt händerna för att göra arbetet lättare. Häll i äppelfyllningen och jämna till med en spatel. Ställ åt sidan.
4. Förbered yoghurtkrämen
Lägg yoghurt, vanilj och majsstärkelse i en skål. Tillsätt de 3 äggvitorna och en nypa salt i en annan skål och vispa tills det bildas en maräng. Tillsätt sockret efter halva tiden och fortsätt vispa tills det bildas styva toppar. När du har det, införliva yoghurtblandningen med spateln, gör omslagsrörelser.
5. Baka kakan
Förvärm ugnen till 180 grader, med värmen upp och ner. Häll yoghurtkrämen över äpplena i kakformen och jämna till den med en slickepott. Ta fram den frysta degen och riv 1/3 av den totala mängden, så att den täcker krämen perfekt. Grädda pajen i 40 minuter.
6. Stjälp upp och servera
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna. Stjälp upp tårtan på en tallrik, stjälp upp tårtan igen, nu på tallriken eller serveringsfatet. Toppa med florsocker. Tillsätt inte grädde, grädde eller sylt, eftersom insidan redan är saftig. Du kan dekorera den med skivad mandel eller blåbär, som ger en touch av syrlighet.
Vilket är det bästa äpplet för att göra en tårta?
Den här äppeltårtan med yoghurt innehåller en bra mängd frukt. Men vilken sort ska du välja? De vanligaste sorterna är queen, golden och granny smith. Men experterna är tydliga: vilket äpple som helst går bra, så länge det är av god kvalitet och i rätt mognadsstadium. Ta vara på dem du har i din fruktskål!
Tips för en perfekt deg
I den här yoghurtpajen ligger hemligheten i degen… Och resten av förberedelserna. Men att göra en tunn och homogen deg är avgörande för att den ska bli bra.
När du knådar den och formar en boll , knacka på den med handen och låt den falla försiktigt ner på bänkskivan flera gånger. På så sätt försvinner eventuella luftbubblor och resultatet blir perfekt.