En saftig sockerkaka är en fröjd både till frukost, mellanmål och efterrätt, oavsett om det är fest eller inte.
En av höstens mest aptitretande sockerkakor är sockerkakan med pumpa och valnötter, med den rostade grönsaken som huvudingrediens, vilket ger den en speciell saftighet snarare än smak.
Med valnötternas knaprighet, en aptitretande smörkrämsfrosting och vackra minifondantkoppar att dekorera är kakan vi har förberett idag helt enkelt oemotståndlig och mindre komplicerad att förbereda än du tror.
Ingredienser
- 250 gram farinsocker
- 120 gram mjuk olja
- 160 gram mjöl
- 3 ägg
- 10 gram jäst
- 30 gram valnötter
- 200 gram rostad pumpa
- ½ matsked kanel
- Till smörkrämen
- 100 gram florsocker
- 100 gram smör
- 1 matsked vanilj
- För att dekorera
- 25 gram vit fondant
- droppar orange livsmedelsfärg i geléform
- Aromatiska örter
- Mandel Granillo
1. Förbered bakformen
Förvärm ugnen till 180°C. Smörj en kakform med en diameter på ca 20 cm och mjöla den lätt så att kakan inte fastnar och blir lättare att ta ut senare.
2. Vispa ägg och socker
Vispa äggen tillsammans med sockret tills krämen har fördubblats i volym. Tillsätt oljan och blanda tills den är helt blandad.
3. Tillsätt pumpan
Sikta mjölet och bakpulvret och tillsätt dem till degen tillsammans med kanel. Tillsätt den rostade pumpan och de hackade valnötterna.
4. Baka sockerkakan
Häll smeten i kakformen och grädda kakan i 40-45 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna på ett galler innan den stjälps upp.
5. Förbered smörkrämen
Förbered smörkrämen genom att vispa socker, smör och vanilj tills är slät. Bred den över ytan på kakan.
6. Gör pumporna
Blanda fondanten med färgämnet och arbeta med händerna tills den är färgad. Gör små bollar, markera dem med lodräta ränder genom att trycka på dem med en tandpetare och lägg dem på sockerkakan tillsammans med bladen och mandelkornen.
Tricket
Om du inte vill att kaksmeten ska bli för mörk kan du använda vitt socker i stället för farinsocker.
Tips för att få ut mer av pumpakakan
- Så här rostar du pumpan. För att göra det snabbt, skala och skär pumpan i tärningar (eller köp den rengjord och skär i bitar …), lägg dem i en täckt mikrovågssäker behållare och rosta dem på maximal effekt i cirka 10 minuter. Kontrollera sedan att de är mjuka och värm lite till om det behövs.
- Saftig konsistens. Om du vill att pumpa- och valnötssvampkakan med smörkräm ska vara mycket fluffigare, vispa först äggulorna med sockret. Vispa sedan äggvitorna styva och vänd ner dem i blandningen med en vändande rörelse så att de inte förlorar den luft de har inkorporerat när de stiger.
- Mosa pumpan. Innan du tillsätter den rostade pumpan i smeten ska du mosa den med en gaffel eller mala den med en mixer. Det gör det lättare att integrera den med resten av ingredienserna utan att vispa för mycket så att sockerkakan inte förlorar sin fluffighet.
- Dekoration. Dekorera sockerkakan med några rena och torra löv, mandelgranulat och fondantpumpor, om du har hunnit förbereda dem.
- Andra idéer för topping. Istället för smörkräm kan du också göra en citronglasyr för frostingen som vi har gjort i vår pumpa och choklad svampkaka , eller med honung eller smälta chokladtrådar.