Känner du till hälsoeffekterna av att äta mandariner?

by Eva

Det finns mer än apelsiner och citroner för den som söker C-vitamin i citrusfamiljen. De andra populära medlemmarna i denna grupp är lime, som är utmärkt som bas för vinägretter och fisk- eller salladsdressingar, och mandarin, som konsumeras så mycket i Spanien, som inte är en liten apelsin, utan en veritabel näringsbomb som innehåller lite socker och kalorier, 85% vatten och har mycket fördelaktiga egenskaper för hälsan . För att återgå till C-vitamin kan en apelsin faktiskt ge en tredjedel av det dagliga C-vitamin som rekommenderas för en vuxen person.

Karotenerna i mandariner är automatiskt bra för huden, och fibrerna i de vita strängarna eller albedos är ytterligare en anledning att äta dem. De är också rika på folsyra och B-vitaminer, liksom magnesium och kalium, och deras antioxidantkraft överträffar också andra citrusfrukter, tack vare polyfenoler, som är kärlvidgande, förbättrar fettabsorptionen och hjälper till att hålla det dåliga kolesterolet (LDL) i schack. När det gäller arom är den överlägsen sin kusin apelsinen.

En studie som publicerades i Medical News Today talar också om dess fördelar inom kardiovaskulär och neurologisk vård, samt påpekar att det i Asien är vanligt att använda citrusfrukter (med särskild tonvikt på mandarinen) för att behandla matsmältningsbesvär, hosta, hudinflammation, ringorm, muskelsmärta och högt blodtryck.

Namnet mandarin kommer från portugiserna, som förde den till Europa från Kina på 1500-talet: eftersom de hade att göra med mandariner och dessa brukade bära orange kläder, tyckte de att det var lämpligt att uppkalla frukten efter dem. Valenciaregionen står för två tredjedelar av den nationella produktionen, och Huelva är den provins i Spanien som odlar flest mandariner efter Valenciaregionen. De flesta är av sorten clementine, men det finns också satsuma (ursprungligen från Japan) och hybrider. Den perfekta säsongen för frukten börjar i slutet av september och varar fram till våren. På asiatiska restauranger som är etablerade i Spanien är det vanligt att hitta den i sorbetform: ett exempel är Mandarin Restaurant, på nummer 37 Reina Fabiola Street.

Related Posts

Leave a Comment