Det är ingen hemlighet att de flesta måltider smakar bättre varma. Men det är inte alltid vi har möjlighet att äta dem direkt efter tillagningen. I många hem tillagas mer mat så att den bara kan värmas upp senare. Detta sparar mycket tid och är bekvämt. Att överkoka en maträtt påverkar dess näringsvärde negativt.
Dr Karolina Kowalczyk tog upp detta ämne på sin TikTok. Livsmedelsteknologen och den kliniska nutritionisten säger rakt ut att det är bättre att undvika denna praxis. – All uppvärmning förstör vitaminer, särskilt temperaturkänsliga sådana som vitamin C eller folsyra, betonar experten.
Men det är inte allt. Det finns ytterligare en anledning att vara försiktig med upphettad mat. Det handlar om bakterietillväxt.
– Produkter som ris, pasta eller kött kan utgöra en idealisk miljö för bakterier, t.ex. Bacillus cereus (vaxlase), om de inte förvaras och kyls ordentligt, tillägger hon.
Dr Karolina Kowalczyk påpekar också att upprepad upphettning av kött, särskilt fågel, kan förändra proteinernas struktur. Detta leder till matsmältningsproblem.
Vad är mitt råd? Värm maten endast en gång och kom ihåg att kyla den inom två timmar efter tillagningen
– betonar och tillägger att platta behållare är bäst för detta, eftersom de påskyndar processen.