I en balanserad kost är det viktigt med ett tillräckligt proteinintag, och om det kommer via hälsosamma kanaler är det ännu bättre. Det är lämpligt att konsumera 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt per dag för vuxna, något som finns i mejeriprodukter, rött kött, fisk, skaldjur och ägg. Äpplet, till exempel, är en mycket intressant proteinkälla i fruktvärlden, ett livsmedel som konsumeras i stor utsträckning i Spanien, men det finns andra som druvor, kokosnöt, avokado, banan och jordgubbar, bland andra.
Det finns dock en frukt med ett speciellt proteininnehåll: nanche. Denna frukt är rund, liten och varierar i färg från gult till orange beroende på mognad. Den är söt, men något syrlig, och smakfaktorn blir mer riskfylld när den är mogen, eftersom den då får sura fläckar. Proteinhalten är 3,6 procent, jämfört med 1,1 procent i bananer eller blygsamma 0,2 procent i meloner eller äpplen. Som om inte det vore nog har den också mer C-vitamin än mandarin eller guava, enligt studier från US Food and Drug Administration (FDA).
Enligt National Library of Medicine behövs C-vitamin för vävnadstillväxt och -reparation i alla delar av kroppen. Det används för att bilda kollagen, som används för att bekämpa rynkor, bygga hud, senor, ligament och blodkärl, läka sår och bilda ärrvävnad.
Nanche har andra namn, från changunga till nancite, och dess vetenskapliga namn är Byrsonima crassifolia. Den är något mindre än en oliv och har ett hårt, runt frö. De är mycket vanliga i de mexikanska delstaterna Guerrero, Nayarit och Michoacán, som genererar tre fjärdedelar av den aztekiska nationella produktionen. I Spanien hittar man den i latinska livsmedelsbutiker, specialbutiker och på varuhusens gorumet-avdelningar.
Denna frukt är en antioxidant, en allierad mot för tidigt åldrande, och är mycket populär i Mexiko, där den vanligtvis konsumeras i form av sylt eller smoothies. Dess rikedom på vitamin A och C stärker immunförsvaret och synen, och den innehåller också betydande mängder kalcium, järn och fosfor. Den är rik på fibrer, har lågt kaloriinnehåll och har antiinflammatoriska egenskaper.