Det sämsta sättet att tillaga fisk. Det kommer att ligga kvar i magen under lång tid

by Eva

Stekt, panerad karp och sill i olja är de populäraste rätterna som serveras till jul. Även om fisk i sig är mycket hälsosamt och bör ätas så ofta som möjligt, lämnar sättet den bearbetas på en hel del övrigt att önska. Detta beror på att det kan påverka vår hälsa. Vilka är de sämsta sätten att tillaga fisk till jul? Vi tittar på hur man kan modifiera populära recept för att göra dem inte bara goda utan också hälsosamma.

Fisk till jul och framåt – varför äta det?

Fisk innehåller många värdefulla näringsämnen, bland annat protein, omättade omega-3-fettsyror, vitamin D, B-vitaminer, selen och magnesium, som alla är bra för vår hälsa. Inte undra på att nutritionister uppmuntrar oss att äta vissa arter minst två gånger i veckan.

Fisk är också en självklarhet på julbordet. Det är därför ett utmärkt tillfälle att öka nivåerna av enskilda näringsämnen som har en direkt positiv inverkan på hjärt- och kärlsystemet, immunförsvaret eller matsmältningssystemet. Fisk fungerar därför bra i nästan alla dieter för patienter med hjärtproblem, hypertoniker eller personer som vill gå ner i vikt.

Om vi tillagar fisk på ett olämpligt sätt minskar vi tyvärr inte bara halterna av dessa värdefulla ämnen, utan ökar också risken för olika kroniska sjukdomar (typ 2-diabetes, högt blodtryck, åderförkalkning, insulinresistens).

Så här förlorar fisk värdefulla egenskaper

Det är svårt att föreställa sig en julaftonsmiddag utan stekt fisk. Polska bord domineras vanligtvis av karp, även om vi i allt högre grad använder andra arter.

Karp innehåller många värdefulla föreningar, så vi bör inte sluta äta den. Tyvärr steker vi den ofta i djupt fett, vilket bidrar till att höja triglyceriderna och LDL-kolesterolnivåerna. Dessutom är det inte ovanligt att man panerar karp (eller annan fisk) i mjöl och ströbröd för att göra den knaprigare. Detta är ett annat misstag, eftersom cancerframkallande ämnen kan frigöras under stekningen, vilket mjölet dessutom absorberar. Fiskrätten blir därför svårsmält, kaloririk och dessutom giftig.

Den nervösa stämningen som råder på en festdag kan få oss att bränna den stekta fisken, vilket är något vi särskilt bör se upp med. Personer som kämpar med magproblem kan få obehagliga mag-tarmsymtom som förstoppning, diarré eller illamående om vi serverar bränd karp. Ofta steker vi också fiskbitar som inte ätits upp efter julafton. Detta bör vi dock undvika eftersom vi ökar risken för att inflammation utvecklas i kroppen.

Bland de synder som ofta nämns är också att servera sill i olja, som kännetecknas av sitt höga kaloriinnehåll. Och om man köper sillplattor är de oftast kraftigt saltade, vilket inte är bra för njurarna. I det här fallet kan vi dock blötlägga dem i mjölk för att minska salthalten.

De hälsosammaste sätten att tillaga fisk till jul

När du förbereder fisk till jul ska du vara uppmärksam på några faktorer som minimerar risken för obehagliga obehag:

  1. planera inköpet av fisk till jul flera dagar-veckor i förväg för att minska risken för frysta bitar som blir svåra att tina och sedan steka,
  2. istället för att steka fiskfiléer till jul kan vi grilla eller bräsera dem för att minska risken för att giftiga ämnen frigörs,
  3. när du steker fisk , välj rätt olja,
  4. När du panerar din fisk, var uppmärksam på typen av panering – det är bättre att använda fullkornsmjöl istället för vetemjöl,
  5. Fundera på hur mycket fisk du verkligen behöver till jul så att du inte behöver frysa in de stekta bitarna,
  6. för barn och seniorer är det bättre att förbereda fiskpulper som är gjorda på en mager köttbas. I det här fallet är arter som inte innehåller mycket ben (havskatt, stör, lax, torsk) bäst.

Related Posts

Leave a Comment